MicrosoftTeams-image (11).png

In 10 jaar tijd hebben ruim 385.000 17-jarigen hun rijbewijs gehaald

UTRECHT/RIJSWIJK – Vandaag bestaat 2toDrive, examen doen op je 17e, tien jaar. In deze tijd hebben ruim 385.000 17-jarigen hun rijbewijs gehaald.

Op 1 november 2011 gaf toenmalig minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen het startschot voor het experiment 2toDrive. Met 2toDrive mogen jongeren vanaf 16 jaar theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar praktijklessen volgen. Vanaf 17 jaar mogen jongeren het praktijkexamen afleggen. Nadat ze geslaagd zijn voor hun rij-examen, rijden zij tot hun 18e jaar onder begeleiding van een coach.

2toDrive is in Nederland ingevoerd met als doel om de verkeersveiligheid onder beginnende bestuurders te vergroten. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden, kunnen zij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen.

Hoger slagingspercentage
Jongeren doen het goed: de slagingspercentages laten zien dat 17-jarigen (60,5%) vaker slagen voor hun eerste praktijkexamen voor de auto dan 18+ kandidaten (52%). Daarnaast nemen 17-jarigen het begeleid rijden serieus, doen veel rijervaring op en leren op een veilige manier autorijden voordat ze alleen de weg op gaan, blijkt uit een eerdere evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, de RDW en TeamAlert zijn blij met het grote succes van 2toDrive. Door jongeren de kans te bieden om zo vroeg mogelijk rijexamen te kunnen doen, wordt de verkeersveiligheid in Nederland verbeterd en zijn jongeren een stuk veiliger onderweg. 

Over 2toDrive
2toDrive is een samenwerking tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het CBR, de RDW en jongerenorganisatie TeamAlert. 2toDrive biedt 17-jarigen de mogelijkheid om onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen. 

Wat is 2toDrive? Check de video 👀