2toDrive (16).jpg

Navigatie wordt verplicht onderdeel rijexamen

Jazeker, dat lees je goed. Vanaf maart volgend jaar moet jij tijdens je rijexamen laten zien dat je kan rijden met navigatie. Eigenlijk heel logisch omdat bijna alle auto’s een navigatiesysteem hebben. Examenauto’s moeten al sinds 2011 een navigatiesysteem hebben, maar het gebruik hiervan was eerst nog niet verplicht.  

Omdat het rijden met navigatie nu verplicht wordt bij het rijexamen, vervallen andere onderdelen. Zo wordt onder meer de stopopdracht vervangen door het rijden van een stuk recht achteruit. Maar ook in de opdrachtgeving veranderen dingen. Zo krijg jij als je examen doet niet meer te horen dat je moet parkeren, maar wordt er specifieker aangegeven dat je moet fileparkeren of parkeren in een schuin vak. Ook de situatiebevraging verdwijnt. Hierbij kon de examinator de auto stil laten zetten en vragen stellen. Maar het CBR vindt dat de kandidaten dan te veel uit hun ritme worden gehaald.

Naast deze update is het CBR bezig met het vernieuwen van h et praktijkexamen. Dit is onderdeel van het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021. De overheid hoopt hiermee het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

Geschreven door:

Thomas Rietveld