Regels

Regels

 • Wat gebeurt er als ik zonder coach rijd?
  Dan loop je de kans om direct je rijbewijs kwijt te raken. Vanaf dat moment mag je niet meer autorijden en kun je een boete van €140,- krijgen.
 • Mogen er passagiers meerijden?
  Ja, dat mag. Zo lang de coach maar naast je op de passagiersstoel zit, mogen er andere passagiers op de achterbank plaatsnemen.
 • Wie is verantwoordelijk bij een ongeluk of overtreding?
  Jij bent er zelf verantwoordelijk voor om veilig aan het verkeer deel te nemen. Wanneer jij een overtreding begaat of een ongeluk krijgt, ben je hier zelf verantwoordelijk voor.
 • Moet ik verkeersboetes zelf betalen?
  Ja. Je bent voor de wet als 17-jarige bestuurder gewoon een automobilist. Rij je te hard? Of bega je een andere overtreding? Dan kun jij hiervoor een boete krijgen.
 • Aan welke regels moet een coach zich houden tijdens het rijden?
  Je coach kan jou niet coachen als hij onder invloed is van alcohol, drugs of medicijnen. Je coach mag daarom niet onder invloed zijn van een van deze middelen als hij jou gaat coachen. Voor alcohol geldt de regel dat het promillage niet hoger mag zijn dan 0,5. Daarnaast moet de coach op grond van de Wet op de Identificatieplicht zich kunnen legitimeren. Wij adviseren coaches om het rijbewijs als identificatiebewijs bij zich te hebben. Tot slot mag een coach niet op de achterbank plaatsnemen. Hij of zij moet plaatsnemen op de bijrijdersstoel.
 • Wie controleert of er met een coach wordt gereden?
  De politie houdt toezicht op 2toDrive. Ben jij in overtreding? Dan loop je de kans om direct je rijbewijs kwijt te raken. Vanaf dat moment mag je niet meer autorijden en kun je een boete van €140,- krijgen.
 • Geldt 2toDrive alleen voor het autorijbewijs B?
  Ja. 2toDrive geldt alleen voor het rijbewijs B. Een 17-jarige krijgt dus hetzelfde rijbewijs als een 18-jarige.
 • Hoelang houd je het beginnersrijbewijs met 2toDrive?
  Je houdt het beginnersrijbewijs 5 jaar. De termijn voor het beginnersrijbewijs B van 17- en 18-jarigen is gelijkgetrokken. Voor jongeren die met 2toDrive op hun 17e het rijbewijs B halen, geldt dus eveneens een beginnerstermijn van vijf jaar.